Tentoonstelling The Right to Build: zelfbouw tussen droom en realiteit – t/m 8 dec 2019

Wereldwijd bouwen mensen hun eigen woning, soms als wens en soms uit noodzaak. The Right to Build is een snapshot van iconische, uiteenlopende vormen van zelfbouw die zich in de afgelopen tien jaar in Amsterdam en Almere hebben gemanifesteerd, gespiegeld aan internationale voorbeelden uit dezelfde periode. Het spanningsveld tussen eigen initiatief en regelgeving staat centraal in deze tentoonstelling.

Van 28 juni t/m 8 december 2019
ARCAM, Prins Hendrikkade 600
Meer informatie

Palais Récup is onderdeel van deze tentoonstelling!

Het Ossenoog dat steeds nog maar geen eindplek vind in Palais Récup, is onderdeel van de tentoonstelling ‘The Right To Build: zelfbouw tussen droom en realiteit’, ook de afscheidsborrel van ARCAM directeur Yvonne Franquinet, met als gast onder meer Jacqueline Tellinga (planoloog gemeente Almere) over het spanningsveld tussen eigen initiatief en regelgeving. Zelfbouw dreigt te verdwijnen! Echter grond kan bestemd worden. Almere is interessant voor zelfbouw. Kende geen traditie in zelfbouw, dus het kwam er in kwadraat. Onder meer in Homerus 1400 woningen! Rijp en groen door elkaar. Ook bouwers met weinig geld. Pikety schrijft over eigendom, rendement op vermogen. Arbeid adelt niet, huren loont niet. Middenhuur is net zo duur als zelfbouw!

Bas van Bavel kijkt in zijn boek naar de open markt economie. Toegang tot kapitaal, arbeid EN grond! Toegang geeft rechtvaardigheid. Als recht op land er niet is, zakt de civilisatie in elkaar! Grote ontwikkelaars kochten alle ontwikkelrechten van de havengebieden in Amsterdam, daar kan men nooit zelf meer zelfbouwen. Maar Houthavens en Buiksloterham lieten zien dat het kan!

Daarom gemeente: Zelfbouw programma moet blijven bestaan! Door regulering, mensen hebben recht op zelfbouw!! Recht op grond, eerst aanbieden aan burgers met goede voorlichting en kundige architecten, zoals die van Palais Récup, John Zondag. Daarna pas aan de markt, de ontwikkelende partijen. Amsterdam is ooit begonnen met de coöperatie, dus geef kans om dit echt door te ontwikkelen.

Zelfbouwers zorgen namelijk zelf voor de relevante maatschappelijke duurzame ontwikkeling. Zoals nu ook weer in coöperatief gebouwd project De Warren!