Andersom ontwerpen

Waarom alles nieuw aanschaffen, als je veel bouwmaterialen voor minder dan de helft en soms zelf gratis kunt vinden? Palais Récup is andersom ontworpen; eerst de materialen, daarna het ontwerp. Met maximale vrijheid voor functionaliteit en experiment; een zelfbouw laboratorium.

Eigenbouwer Frank Alsema verzamelde eerst wat hij mooi vond en dacht te kunnen gebruiken. Met deze ‘database’ aan materialen vroeg hij architect John Zondag hier een huis omheen te ontwerpen.

Tekening van het ontwerp van Palais Récup

Vrije ruimte

De benedenruimte van het voorhuis is beschikbaar als ‘vrije ruimte’. Bewoners van het huis en uit de buurt programmeren de ruimte met initiatieven die iets toevoegen aan het huis, de wijk of de stad; tijdelijke winkelruimte, een ontmoetingsplek of expositieruimte.

In de vrije ruimte van Palais Récup wordt geëxperimenteerd met andere manieren van ondernemerschap en betaling, zoals ruilhandel en ‘pay as you like’. Het biedt ruimte voor lokale initiatieven met de bewoners van het pand en uit de wijk. Je leert over het duurzame verhaal van het huis in relatie tot de circulaire ambitie van de wijk. Het is een ‘third place; een plek tussen publiek en privé waar je naar toe komt om te ontspannen, te ontmoeten en nieuwe ideeën op te doen.

Empathisch wonen

Het achterhuis van Palais Récup bestaat uit drie eenpersoons appartementen met verschillende buitenruimtes. Het huis ligt midden in het zich razendsnel ontwikkelende Amsterdam Noord; een sfeervolle woon- en werkplek voor bewuste bewoners, met uitzicht op de NDSM-werf en het Papaverpark.

De ruime garage op begane grond biedt ruimte aan fietsen en auto’s. In het huis vind je verder een binnentuin, een ruim balkon en een dakterras. Via een loopbrug kunnen de bewoners oversteken naar de daktuin van het voorhuis om te tuinieren.

De bewoners van Palais Récup dragen bij aan de circulaire visie van het huis en geven wat terug om hier te wonen. Ze hebben een rol in de programmering van de vrije ruimte van het huis en helpen mee de circulaire energie te laten stromen, letterlijk en figuurlijk. De bewoners ervaren hoe het is om te wonen in een duurzaam huis.

Het huis richt zich op ouderen die in een actieve omgeving willen wonen. Hoe kun je vrij blijven wonen, ook als je ouder wordt? Een empathische woning ‘voelt mee’ met de behoefte van de bewoner. Het ontwerp biedt ruimte voor een lift die je naar de derde verdieping brengt. Op welke manier zouden we die kunnen financieren?

Studio

Een 24 hour office met binnentuin op de 1e etage.

Appartement

Een tweekamerappartement met ruim balkon op de 2e etage.

Loft

Een city loft met prachtig uitzicht over de NDSM en groot dakterras op de 3e etage.

 

Alles moet weg // Over het IJ Festival – 10 juli 2019

Alles moet weg // Over het IJ Festival – 10 juli 2019

  

Fotografie Bart Grietens en Gabriela Hengeveld

Tentoonstelling The Right to Build: zelfbouw tussen droom en realiteit – t/m 8 dec 2019

Tentoonstelling The Right to Build: zelfbouw tussen droom en realiteit – t/m 8 dec 2019

Wereldwijd bouwen mensen hun eigen woning, soms als wens en soms uit noodzaak. The Right to Build is een snapshot van iconische, uiteenlopende vormen van zelfbouw die zich in de afgelopen tien jaar in Amsterdam en Almere hebben gemanifesteerd, gespiegeld aan internationale voorbeelden uit dezelfde periode. Het spanningsveld tussen eigen initiatief en regelgeving staat centraal in deze tentoonstelling.

Van 28 juni t/m 8 december 2019
ARCAM, Prins Hendrikkade 600
Meer informatie

Palais Récup is onderdeel van deze tentoonstelling!

Het Ossenoog dat steeds nog maar geen eindplek vind in Palais Récup, is onderdeel van de tentoonstelling ‘The Right To Build: zelfbouw tussen droom en realiteit’, ook de afscheidsborrel van ARCAM directeur Yvonne Franquinet, met als gast onder meer Jacqueline Tellinga (planoloog gemeente Almere) over het spanningsveld tussen eigen initiatief en regelgeving. Zelfbouw dreigt te verdwijnen! Echter grond kan bestemd worden. Almere is interessant voor zelfbouw. Kende geen traditie in zelfbouw, dus het kwam er in kwadraat. Onder meer in Homerus 1400 woningen! Rijp en groen door elkaar. Ook bouwers met weinig geld. Pikety schrijft over eigendom, rendement op vermogen. Arbeid adelt niet, huren loont niet. Middenhuur is net zo duur als zelfbouw!

Bas van Bavel kijkt in zijn boek naar de open markt economie. Toegang tot kapitaal, arbeid EN grond! Toegang geeft rechtvaardigheid. Als recht op land er niet is, zakt de civilisatie in elkaar! Grote ontwikkelaars kochten alle ontwikkelrechten van de havengebieden in Amsterdam, daar kan men nooit zelf meer zelfbouwen. Maar Houthavens en Buiksloterham lieten zien dat het kan!

Daarom gemeente: Zelfbouw programma moet blijven bestaan! Door regulering, mensen hebben recht op zelfbouw!! Recht op grond, eerst aanbieden aan burgers met goede voorlichting en kundige architecten, zoals die van Palais Récup, John Zondag. Daarna pas aan de markt, de ontwikkelende partijen. Amsterdam is ooit begonnen met de coöperatie, dus geef kans om dit echt door te ontwikkelen.

Zelfbouwers zorgen namelijk zelf voor de relevante maatschappelijke duurzame ontwikkeling. Zoals nu ook weer in coöperatief gebouwd project De Warren!

Palais Récup op de Groenste Dag van Noord – 14 okt 2018

Palais Récup op de Groenste Dag van Noord – 14 okt 2018

Benieuwd naar al die groene doeners in Noord? Speciaal voor jou vieren we aanstaande zondag 14 oktober de Groenste Dag van Noord, een wandel- en fietsroute langs alle duurzame initiatieven in Noord. Deel jouw droom voor een groen, duurzaam en circulair Noord!

Van 14.00 en 16.00 uur geeft zelfbouwer Frank Alsema een rondleiding in Palais Récup, zijn bijzondere huis in de wijk van de toekomst: Circulair Buiksloterham. Palais Récup is gebouwd is van hergebruikt materiaal en gebruikt verschillende nieuwe technieken voor verwarming; heatpipes, infrarood panelen, pelletkachels, warmtepomp, warmteterugwin installatie (WTW), houtkachel met fijnstoffilter, regenwater dat wordt hergebruikt voor toilet, wormenhotel en natuurlijk volop groen op de daktuin!

Met de Groenste Dag van Noord willen we niet alleen anderen inspireren, ook willen we graag initiatieven met elkaar verbinden. Juist omdat lokale samenwerking en ontmoeting echt verschil uitmaakt. Samen maken we meer mogelijk! Want dát is de Duurzame 100 van Noord: een buurtsuper van groene doeners en bovenal een uitnodiging tot samenwerking. Door samen te doen werken we aan een circulaire stad. Noord als eerste ‘Donut-district’ van Nederland, hoe mooi is dat!

A lot of inspiring ‘green’ initiatives are happening in Amsterdam North. If you would like to get of taste of what kind of things. Join the Greenest Day of North and meet plenty of entrepreneurs, artists and other initiatives.

#groenstedag #noord #circulair #openhuis #palaisrecup

The Rooftops in concert at Palais Récup – 23 juni 2018

Beleef de remake van het legendarische rooftop concert dat The Beatles gaven in Londen in 1969!

Op zaterdag 23 juni opent Palais Récup haar deuren voor de duurzame stad. Kijk hoe dit bijzondere zelfbouwhuis tot stand komt in een proces van bouwen, ontdekken, uitvinden en uitproberen. En zet je eigen kopje FairChain koffie.

Palais Récup is andersom ontworpen. Architect John Zondag maakte het ontwerp op basis van een hal vol spullen van Marktplaats. In het huis experimenteert eigenbouwer en stadmaker Frank Alsema met regenwateropvang, verschillende vormen van energieproductie en een dakakker. Je vindt er meubels van Van Plestik en Paul Salet, kunst van Frits Heimans en muziek van de Amsterdamse band The Rooftops op… het dak van Palais Récup. Laat je inspireren en kom langs!

Hoe laat en waar?
Zaterdag 23 juni tussen 10-13 uur
Monnikskapstraat 24 in Amsterdam Noord

Aanmelden?
Is niet nodig

Vragen?
Stuur een mail naar info@palaisrecup.nl.

The Beatles rooftop concert 1969

Dit event maakt deel uit van het stadfestival WeMakeThe.City.

 

The Man Who Built His House Out of Stuff He Bought on eBay – gizmodo.com 21 maart 2018

Frank Alsema omschrijft zichzelf als een ‘stadsmaker’. De tv-producent woont in het noorden van Amsterdam, waar zijn huis een laboratorium is geworden voor een duurzamere stedelijke levensstijl. De gemeenschap daar en door heel Nederland streeft naar wat zij een ‘circulaire economie’ noemen. Dat betekent recycling en hergebruik van alles, inclusief energie. Dat is waarom het huis van Frank is opgebouwd uit spullen die hij op Marktplaats heeft gekocht.

Ik heb onlangs een bezoek gebracht aan Frank in zijn huis in Amsterdam, waar hij een Gizmodo-team en mij meenam tijdens een rondleiding door het merkwaardige kasteel dat hij heeft gebouwd. Toen we voor het eerst binnenkwamen, verontschuldigde Frank zich niet voor de rommel. De ruimte was bezaaid met bouwmaterialen, meubels, kunstwerken en kitsch. Het zag eruit alsof het nog in aanbouw was, omdat het dat was.

Lees het hele interview door Adam Clark Estes, inclusief de 3 min film ‘House Hacker’ met Frank Alsema, op gizmodo.com.

Frank Alsema staande voor de ingang van Palais Récup. Foto: Adam Clark Estes

Applaus voor elkaar in praathuis aan het IJ – NRC 26 jan 2018

Naast Toon van de Put, die alle woonboten in Amsterdam wil voorzien van groene daken, en communicatieadviseur Aly Hendriks, zit Frank Alsema. Hij is placemaker, oud-regisseur van de VPRO, oud-directeur van de NDSM-werf en kwartiermaker van het tot circulaire woonwijk transformerende vroegere havengebied Buiksloterham. Hij ziet Pakhuis de Zwijger als een plek waar verschillende disciplines, verschillende narratieven samenkomen, zegt hij.

In de crisis van 2008 en volgende jaren bleken veel vanzelfsprekendheden versleten, zegt Alsema. De politiek bleek verouderd, de economie, de banken, onze manier van produceren en consumeren. Alternatieven borrelden bottom-up op, tegelijkertijd, op hotspots en in broedplaatsen overal ter wereld. Zelfbouw, tijdelijkheid, herontwikkeling. Zelf doen. Het praatpakhuis aan het IJ heeft een uitstekende antenne voor die thema’s.

Het is niet alleen praten, maar ook zakendoen in De Zwijger. Hier schiet je de directeur van de bank of de waterleiding gewoon even aan. De avonden aan het IJ brengen concrete projecten voort: Fabcity, toekomststad op het Java-eiland, vorig jaar, of Alsema’s eigen Stadslab Buiksloterham. „Amsterdam heeft de gemeente niet meer nodig om zoiets te organiseren. Dat doet de stad zelf wel.”

Lees het hele artikel op nrc.nl

Opgeleverd! Voorbeeldige zelfbouwprojecten in Amsterdam – Gemeente Amsterdam 22 dec 2017

Met de publicatie “Opgeleverd! Voorbeeldige zelfbouwprojecten in Amsterdam” wil de gemeente inspiratie bieden voor nieuwe zelfbouwers op het gebied van architectuur en een op maat gemaakte woning. Bij de projecten is ook informatie opgenomen over de kosten en belangrijke zaken waar je op moet letten als je gaat zelfbouwen. Laat je inspireren door alle voorbeelden en lees op p. 26-27 over Palais Récup.

Lees de publicatie

Frank’s idee voor de stad – De Gezonde Stad 17 dec 2017

Meet Frank! Hij heeft een idee om de stad meer rainproof te maken met slimme opvangzakken voor de steeds hevigere regenbuien. Het water kunnen we vervolgens hergebruiken in de stad!

Heb jij net als Frank ook een goed idee voor Amsterdam? Deel het met #ideevoordestad! Wij zijn namelijk op zoek naar de beste, tofste en duurzame ideeën voor de stad! Jouw idee kunnen wij verder helpen!

Bekijk het idee van Frank