Andersom ontwerpen

Waarom alles nieuw aanschaffen, als je veel bouwmaterialen voor minder dan de helft en soms zelf gratis kunt vinden? Palais Récup is andersom ontworpen; eerst de materialen, daarna het ontwerp. Met maximale vrijheid voor functionaliteit en experiment; een zelfbouw laboratorium.

Eigenbouwer Frank Alsema verzamelde eerst wat hij mooi vond en dacht te kunnen gebruiken. Met deze ‘database’ aan materialen vroeg hij architect John Zondag hier een huis omheen te ontwerpen.

Tekening van het ontwerp van Palais Récup

Zelfbouw laboratorium

In het huis worden veel duurzame technieken door elkaar heen gebruikt. De experimenten met watervoorzieningen en het combineren van verschillende warmtebronnen maken het huis (zoveel mogelijk) autarkisch en duurzaam.

Onder het huis ligt een regenzak die 6.000 liter regenwater opvangt. Dit wordt gebruikt voor het doorspoelen van de toiletten, de wasmachine en het besproeien van de daktuinen. Er is een dakvijver in de maak, waarin regenwater kan worden ‘gebufferd’. Het dakakker (groendak) maakt effectief gebruik van regenwater door bakken van 10 cm diep, een drainagelaag met waterreservoir en substraatlaag van vulkaangrond waarin de groente wordt gekweekt. De stoeptegels voor het huis zijn vervangen door de ‘rainproof’ tegels van Gewildgroei.

Palais Récup wordt verwarmd door een combinatie van heat pipes, die een groot warmtevat verwarmen. Voor de koudere dagen is hier ook een cv-pelletkachel op aangesloten. Als het nog kouder is, of gewoon voor de gezelligheid, verbrandt een speksteenkachel de houtrestanten van de bouw. De schadelijke gevolgen van de rook worden opgevangen door een fijnstoffilter op het dak. De warmte in het huis wordt ook geregeld door optimale zoninval; de overstek in het ontwerp zorgt ervoor dat het huis in de winter optimaal door de zon wordt verwarmd en in de zomer juist gekoeld.

De lucht in het huis wordt ververst door een WTW (warmte terugwin) installatie. En vierentwintig zonnepanelen op het dak voorzien het huis van elektriciteit.

Tegels van Gewildgroei
Schoorsteen met ingebouwde fijnstoffilter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dakakker

 

 

Materialen van Marktplaats

Alle materialen uit het huis hebben een verhaal. De basisingrediënten voor het ontwerp zijn onder meer een zwaar ijzeren hek van een ziekenhuis uit Zutphen, dat nog een granaatgat heeft uit de tweede wereldoorlog. Een complete glazen en stenen gevel van een failliete projectontwikkelaar in Brabant uit de tijd van de bouwcrisis. Een leistenen gevel gemaakt van het dak van een kerk uit Opdam. Een hijshaak van een jaren ‘30 pakhuis uit Rotterdam. En een gietijzeren steunbalk van het station in Tilburg. Geklonken brugdelen van een brug in België…

Twee enorme, aan elkaar gelaste wenteltrappen uit een BMW garage in Den Haag. Kerkdeuren uit een jaren ‘30 kerk in Noordwijk. Veel aluminium kozijnen met een meetfout uit diverse bouwprojecten. Een honderd jaar oude gietijzeren wenteltrap, die 10 jaar met een theatergroep is meegereisd en oorspronkelijk komt uit een Belgische fabriek. De schoorsteen is gemaakt van honderd jaar oude ‘gesmoorde paepen’; zwarte metselstenen uit Shanghai.

Gedurende de bouw zijn bepaalde onderdelen uit het oorspronkelijke ontwerp losgelaten en opnieuw ontstaan, zoals de ‘folly’ op het dak; een kas van hergebruikte kozijnen uit jaren ‘30 panden in Hilversum.

Hijshaak van Rotterdams pakhuis en uitzicht op de NDSM