Materialen van Marktplaats

Alle materialen uit het huis hebben een verhaal. De basisingrediënten voor het ontwerp zijn onder meer een zwaar ijzeren hek van een ziekenhuis uit Zutphen, dat nog een granaatgat heeft uit de tweede wereldoorlog. Een complete glazen en stenen gevel van een failliete projectontwikkelaar in Brabant uit de tijd van de bouwcrisis. Een leistenen gevel gemaakt van het dak van een kerk uit Opdam. Een hijshaak van een jaren ‘30 pakhuis uit Rotterdam. En een gietijzeren steunbalk van het station in Tilburg. Geklonken brugdelen van een brug in België…

Twee enorme, aan elkaar gelaste wenteltrappen uit een BMW garage in Den Haag. Kerkdeuren uit een jaren ‘30 kerk in Noordwijk. Veel aluminium kozijnen met een meetfout uit diverse bouwprojecten. Een honderd jaar oude gietijzeren wenteltrap, die 10 jaar met een theatergroep is meegereisd en oorspronkelijk komt uit een Belgische fabriek. De schoorsteen is gemaakt van honderd jaar oude ‘gesmoorde paepen’; zwarte metselstenen uit Shanghai.

Gedurende de bouw zijn bepaalde onderdelen uit het oorspronkelijke ontwerp losgelaten en opnieuw ontstaan, zoals de ‘folly’ op het dak; een kas van hergebruikte kozijnen uit jaren ‘30 panden in Hilversum.

Hijshaak van Rotterdams pakhuis en uitzicht op de NDSM

Deel dit bericht