Over ons

Palais Récup

Palais Récup is een woon-werkhuis gebouwd van verzamelde materialen van ‘onaffe’ of verouderde bouwwerken uit het hele land. Het huis is een speelruimte en een laboratorium voor nieuwe technologie en energievoorzieningen; hoe kan het anders en hoe kan ik het zelf doen? Palais Récup biedt een bijzondere woon- en werkplek voor single-huishoudens die iets toe willen voegen aan de filosofie van het huis en een vrije ruimte voor kunst en cultuur, ondernemersinitiatieven en ontmoetingen in Amsterdam Noord.

Waar komt de naam vandaan?

‘Palais’ staat voor groots en meeslepend. Het enorme project dat Frank in 2013 is begonnen en het bouwwerk dat er uit voort is gekomen. Het staat ook voor fantasie en romantiek; het waarmaken van een droom. ‘Récup’ komt van het Franse woord ‘récuperation’ dat staat voor hergebruik, terugwinnen, opladen. In het Vlaams neem je een ‘recupdag’ op; een dag om te herstellen. Het gaat in het huis niet alleen om de circulariteit van energie en materialen, maar ook van ideeën en manieren van leven. Palais Récup nodigt je uit om na te denken over de toekomst en mee te doen in experimenten.

Eigenbouwer Frank Alsema

Frank Alsema (1958) is van huis uit televisieregisseur (van Sesamstraat tot Pinkpop). Frank heeft zijn hart verloren aan Noord sinds zijn directeurschap van de NDSM-werf (2010-2013). In 2013 kocht hij een kavel in Buiksloterham en een jaar later ging de eerste paal in de grond. Inmiddels bewoont hij een gedeelte van het huis en werkt hij aan de afronding van de bouw. Naast de bouw van zijn huis is Frank actief voor stadslab Buiksloterham Circulair. Hij treedt regelmatig op als expert op het gebied van circulair bouwen en ondernemen en neemt deel aan het debat over de toekomst van stad in onder meer Pakhuis de Zwijger. Daarnaast werkt hij aan zijn oude droom om zijn vak televisieregisseur nu voor iedereen toegankelijk te maken via je mobiele telefoon.

Contactgegevens

Palais Récup is gevestigd op
Monnikskapstraat 24
1032 LM Amsterdam

Interesse in een bezoek of meer informatie? Stuur een mail naar info@palaisrecup.nl of volg ons via Facebook of Twitter. Je kunt je ook aanmelden voor de mailinglist van Palais Récup.

Palais Récup is een Mijn-geld-gaat-goed project van Triodos Bank.